Δημιουργώ ένα πορτρέτο με μολύβι!

Δημιουργώ ένα πορτρέτο με μολύβι!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

face1

Διαδικασία

Ξεκινάμε σχεδιάζοντας απαλά ένα οβάλ με το μολύβι B. Μετά αρχίζουμε να χωρίζουμε με απαλές γραμμές αυτό το σχήμα στη μέση οριζόντια και μετά κάθετα. Στη συνέχεια χωρίζουμε ξανά οριζόντια το σχήμα έτσι ώστε να έχουμε τα 4 ισομερή, βασικά χωρίσματα του κεφαλιού. Στη μέση του κεφαλιού μπαίνουν τα μάτια, στην ακριβώς από πάνω γραμμή βρίσκονται οι ρίζες των μαλλιών και στη γραμμή κάτω από τα μάτια βρίσκεται το τέλος της μύτης. Μετά μπαίνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου στο αρχικό τους στάδιο, όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο.

face2

Συνεχίζουμε το πορτρέτο βάζοντας κάποιους αρχικούς τόνους σκίασης με το μολύβι 2Β το οποίο είναι πιο μαλακό άρα και θα μπορέσουμε να τους “απλώσουμε” μετά. Σκιάζουμε τις άκρες του προσώπου, τα εσωτερικά των ματιών και των χειλιών, καθώς και μέρος του λαιμού και των μαλλιών. Για το εσωτερικό των ματιών και τα ρουθούνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ακόμη πιο μαλακό μολύβι, το 3Β ή το 4Β.

face3

face4

Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε το σφομύλι, είτε ένα χαρτομάντιλο για να ενώσουμε αυτούς τους τόνους. (Ή ακόμη και απλά το δάχτυλό μας!). Θέλουμε ως αποτέλεσμα να δείχνει το δέρμα απαλό και σιγά-σιγά τρισδιάστατο.

face5

Κάποια σημεία χρειάζονται περισσότερη σκίαση, όπως η κόγχη του ματιού, πάνω από τα ρουθούνια, ακριβώς κάτω από τη μύτη, στις άκρες των χειλιών και κάτω από το πηγούνι. Μπορούμε να τους προσθέσουμε με ένα μολύβι 3Β ή το 4Β. Στην φωτογραφία δεξιά φαίνεται η δεξιά πλευρά του προσώπου με τους περισσότερους τόνους, ενώ αριστερά έχει μόνο τους αρχικούς.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας πιο σκούρους τόνους στην άλλη πλευρά του προσώπου, στο εσωτερικό των χειλιών, στο λαιμό και λίγους τόνους στα μαλλιά.

face6

Τώρα είμαστε έτοιμοι για τις βλεφαρίδες.

face7

Ξεκινάμε από την εξωτερική γωνία του ματιού με ελαφρά καμπύλες γραμμές. Όσο προχωράμε προς την μέση του ματιού, τόσο περισσότερο καμπυλώνουν οι βλεφαρίδες. Μετά την πρώτη σειρά βλεφαρίδων προσθέτουμε άλλη μία για να πυκνώσουν και να μοιάζουν πιο ρεαλιστικές. Προσοχή, όχι πολύ μακριές για να μην μοιάζουν με μαλλιά! Στην φωτογραφία το δεξί μάτι έχει 2 σειρές από βλεφαρίδες, ενώ η αριστερή έχει μία.

Τέλος περνάμε στο ραφινάρισμα του έργου. Προσθέτουμε λίγες λεπτομέρειες, σβήνουμε μικρά σημεία για φώς και βάζουμε πολύ μικρά σημεία μαύρου για να αυξήσουμε τις αντιθέσεις κι έτσι να μοιάζει πιο ζωντανό και τρισδιάστατο το πορτρέτο μας. Για να ξέρετε πότε “τελείωσε” το έργο σας, σκεφτείτε εάν αυτό που προσθέσατε το βελτιώνει ή αν απλά το αλλάζει. Αν ισχύει το δεύτερο, βάλτε απλά την υπογραφή σας και τελειώσατε! Ώρα για το επόμενο!

face8

Ευχαριστούμε την κυρία Κωνσταντίνα Καπανίδου για το άρθρο!

Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Instagram @kkapanidou για περισσότερη έμπνευση!