Πώς να σχεδιάσουμε μια χειμερινή κάρτα με ακουαρέλα!

Πώς να σχεδιάσουμε μια χειμερινή κάρτα με ακουαρέλα!

Υλικά

card 1

Διαδικασία

card 2 

Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας ένα από τα πράσινα που βρίσκονται στην παλέτα (leaf green ή sap green) και για να το κάνουμε λίγο πιο ατμοσφαιρικό προσθέτουμε λίγο καφέ (burnt umber) ή μοβ (purple lake). Το ανακατεύουμε με αρκετό νερό έτσι ώστε να είναι διαφανές και ξεκινάμε σχεδιάζοντας το κεντρικό κλωνάρι με ελαφριές ασύμμετρες καμπύλες. Μετά για να κάνουμε τα φύλλα ακουμπάμε το σώμα του πινέλου λίγο πιο έξω από το κεντρικό κλωνάρι. Επειδή είναι μυτερό το σχήμα του πινέλου μας δίνει από μόνο του περίπου το σωστό σχήμα ενός μικρού φύλλου. Για να το ενώσουμε με το κεντρικό κλωνάρι απλά χρησιμοποιούμε τη μύτη του πινέλου και κάνουμε μία λεπτή γραμμή. Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να γεμίσει δεξιά κι αριστερά με κλωναράκια και φύλλα. Για να κάνουμε τα φύλλα να μοιάζουν λίγο πιο τρισδιάστατα, όταν είναι υγρό το χρώμα αλλά κι αν έχει στεγνώσει, μπορούμε να πάρουμε ένα λίγο πιο μικρό μυτερό πινέλο και με ένα πιο σκούρο πράσινο να ρίξουμε λίγο χρώμα στην άκρη του φύλλου και στα κλωναράκια. Αυτό θα το κάνει να μοιάζει πιο φυσικό.

card 3

Για να ζωγραφίσουμε κάτι που μοιάζει με πεύκο, μπορούμε να ξεκινήσουμε με παρόμοιο τρόπο. Ξεκινάμε δηλαδή με το κλωνάρι το οποίο μπορούμε να το κάνουμε πράσινο (viridian hue) ή καφέ (burnt umber) και μετά θέλουμε να κάνουμε λεπτές γραμμούλες που ξεκινάνε από το κεντρικό κλωνάρι και λεπταίνουν προς την άκρη, ώστε να μοιάζουν μυτερά. Ενώ στο προηγούμενο δείγμα πατούσαμε αρκετά έτσι ώστε να αφήσει το σχήμα του το πινέλο και να κάνει φαρδύ φύλλο, εδώ θέλουμε πιο πολύ μυτερό αποτέλεσμα. Άρα πατάμε ελαφριά κι αφήνουμε πάλι ελαφριά με διαγώνιες γραμμές, μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του κλωναριού που σχεδιάσαμε.

card 4

Όταν τελειώσουμε με αυτό τότε πάλι μπορούμε να πάρουμε ένα διαφορετικό πράσινο. Συνεχίζουμε με λίγο πιο φαρδιά φύλλα, περίπου σαν τον ευκάλυπτο.

Αντίθετα με το προηγούμενο φύλλο αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα πράσινα με πολύ λίγο καφέ αλλά και με λίγο άσπρο (Sap green, burnt sienna & chinese white) έτσι ώστε να βγάζει αυτήν τη θαμπάδα του ευκαλύπτου. Εδώ αραιώνουμε το χρώμα αρκετά με νερό και μπορούμε να πάρουμε ένα λίγο πιο μεγάλο μυτερό πινέλο για να κρατάει πολύ χρώμα, ή κι αυτό που έρχεται με την συσκευασία της ακουαρέλας. Ακουμπάμε ολόκληρο το σώμα του πινέλου στο χαρτί για να δώσει το σχήμα του και έτσι να σχεδιάσουμε τη μισή πλευρά του φύλλου. Κάνουμε το αντίστοιχο και από την άλλη πλευρά. Εάν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε ένα μικρό λευκό κενό ανάμεσα από τα δύο κομμάτια του φύλλου που χρωματίσαμε. Τέλος εφόσον το χρώμα είναι ακόμα υγρό μπορούμε στο κάτω μέρος του φύλλου να βάλουμε λίγο πιο σκούρο πράσινο και να το δούμε απλά να ενώνεται φυσικά μαζί με το υπόλοιπο χρώμα που βάλαμε στην αρχή.

card 5

Αν θέλουμε να κάνουμε και κάτι διαφορετικό για να χρωματίσουμε ένα γκι μπορούμε πρώτα να το σχηματίσουμε με μολύβι για να είμαστε σίγουροι ότι έχει το σωστό σχήμα και μετά να χρησιμοποιήσουμε δύο διαφορετικά πράσινα, ένα πιο ανοιχτό και ένα πιο σκούρο για κάθε φύλλο (Hooker’s green & burnt sienna, Viridian hue & burnt umber). Στη συνέχεια μπορούμε να το αραιώσουμε πάρα πολύ έτσι ώστε να είναι περισσότερο διαφανές το χρώμα και να το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Μετά, μπορούμε να πάρουμε λίγο πιο συμπαγές χρώμα και όσο είναι βρεγμένη η κάτω επιφάνεια να το αφήσουμε να απλώσει από πάνω φυσικά. Αυτή η τεχνική ακουαρέλας λέγεται “βρεγμένο πάνω σε βρεγμένο” και είναι ιδανική όταν ζωγραφίζετε κάτι από τη φύση.

Όταν στεγνώσει το ένα φύλλο μπορούμε να περάσουμε και στο δεύτερο. Όταν στεγνώσουν και τα δύο φύλλα μπορούμε να βάλουμε και τα κόκκινα γκι μας. Θα κάνουμε πρώτα με ένα ανοιχτόχρωμο λαμπερό κόκκινο και με τον ίδιο τρόπο, όταν είναι βρεγμένο μπορούμε να βάλουμε λίγο πιο σκούρο κάτω έτσι ώστε να μοιάζει τρισδιάστατο. Αντίστοιχα με ένα σκούρο πράσινο ορίζουμε και τα νεύρα του φύλλου.

card 6

Τώρα που έχουμε και το κόκκινο στο πινέλο μας μπορούμε να περάσουμε και να βάλουμε λίγα κόκκινα στοιχεία και στα προηγούμενα φύλλα μας. Αν θέλουμε να ενώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να τα κάνουμε είτε σε μία κάρτα και τα βάζουμε πάνω-κάτω διαγώνια ή αντικριστά, είτε σε ένα στεφάνι, είτε απλά ξεχωριστά το καθένα και να γράψουμε από μία ευχή!

card 7

Ευχαριστούμε την κυρία Κωνσταντίνα Καπανίδου για το άρθρο!

Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Instagram @kkapanidou για περισσότερη έμπνευση!