Η κυρα Σαρακοστή από πηλό

Την Κυρά Σαρακοστή που 'ναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι τής φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά,

κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.

i kira sarakosti apo pilo

Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής το έμαθα, όταν η μεγάλη μου κόρη πρωτοπήγε στον παιδικό σταθμό, καθώς γύρισε μια μέρα στο σπίτι κρατώντας στα χέρια της μια ζυμαρένια Κυρά Σαρακοστή και λέγοντάς μου το παραπάνω ποιηματάκι. Από τότε κάθε χρόνο φτιάχνουμε στο σπίτι μας την Κυρά Σαρακοστή, γιατί είναι ένα διασκεδαστικό έθιμο με διδακτικό χαρακτήρα και φυσικά μια καλή ευκαιρία να περάσουμε τον χρόνο μας δημιουργικά!

Την Κυρά Σαρακοστή λοιπόν την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με νερό κι αλεύρι και τη χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο, για να μετράνε τις εβδομάδες της νηστείας μέχρι το Πάσχα. Εμείς βέβαια δοκιμάσαμε φέτος να φτιάξουμε την Κυρά Σαρακοστή με χρωματιστό πηλό χρησιμοποιώντας υλικά από την Fila Hellas. Πιο συγκεκριμένα επιλέξαμε τη συσκευασία Das Junior, που περιέχει πηλό εύπλαστο (σαν πλαστελίνη), έτοιμο για χρήση και διαθέσιμο σε 10 χρώματα (άσπρο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ, πράσινο, πράσινο σκούρο, καφέ, μπλε και μαύρο) σε μπλοκ των 100γρ., που παραμένουν μαλακά ακόμα και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Ο πηλός αυτός είναι εντελώς άοσμος και κατάλληλος για παιδιά άνω των 3 ετών και δε χρειάζεται ψήσιμο, καθώς στεγνώνει στον αέρα! Για τη δε διαμόρφωση, χάραξη και κοπή του πηλού χρησιμοποιήσαμε το Σετ 7 ξύλινων εργαλείων πηλού Das, με τα οποία η Ελένη μου ενθουσιάστηκε πολύ, αφού έκοψε, χάραξε και έκανε σχεδιάκια πάνω στον πηλό με αρκετή ευκολία πάντα υπό τη δική μου επίβλεψη!

i kira sarakosti apo pilo1

Πάμε όμως να δούμε πώς φτιάξαμε την Κυρά Σαρακοστή με πηλό!

Αρχικά η Ελένη έφτιαξε το κεφάλι της Κυράς Σαρακοστής με άσπρο χρώμα πηλού, το οποίο έστρωσε με τον ξύλινο μικρό πλάστη. Μετά πάλι με τον πλάστη φτιάξαμε τον κορμό με μωβ χρώμα πηλού και τη φούστα της Κυρά Σαρακοστής με κόκκινο χρώμα, από το οποίο η Ελένη χάραξε και έκοψε με το εργαλείο κοπής τα κομμάτια που περίσσευαν, για να έχουμε το σωστό σχήμα. Σειρά είχαν στη συνέχεια τα χέρια της Κυρά Σαρακοστής, τα οποία κάναμε από πορτοκαλί πηλό και είναι σταυρωμένα, επειδή προσεύχεται.

i kira sarakosti apo pilo2

Το κεφάλι της το στολίσαμε με ένα μπλε μαντήλι κι από πάνω βάλαμε έναν καφέ σταυρό, επειδή η Κυρά Σαρακοστή πηγαίνει συνέχεια στην εκκλησία. Όσο για τη φούστα της, επειδή μας φαινόταν κάπως σκέτη, η Ελένη με τα διάφορα εργαλεία διαμόρφωσης του πηλού έκανε αρκετά σχεδιάκια, όπως ποδιά με λουλουδάκια και ζικ ζακ γραμμούλες, ενώ στην μπλούζα της βάλαμε και δύο καφέ κουμπάκια. Έπειτα φτιάξαμε από καφέ πηλό μάτια και μύτη, όχι όμως στόμα, γιατί η Κυρά Σαρακοστή νηστεύει. Τέλος της φτιάξαμε 7 πολύχρωμα ποδαράκια, από τα οποία θα κόβουμε ένα κάθε Σάββατο μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο κι έτσι θα ξέρουμε πόσες εβδομάδες απομένουν μέχρι το Πάσχα!

i kira sarakosti apo pilo3

 Όταν ολοκληρώσαμε ενθουσιασμένες την κατασκευή, ξεπλύναμε εύκολα με νερό τα υπολείμματα του πηλού από τα χέρια μας και μιλήσαμε για όλα τα νηστίσιμα φαγητά που μπορούμε να τρώμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Παράλληλα αφήσαμε την Κυρά Σαρακοστή να στεγνώσει στον αέρα και στη συνέχεια την τοποθετήσαμε στην κουζίνα μας, για να τη βλέπουμε και να μας γεμίζει με χαρά με τα λαμπερά κι όμορφα χρώματά της!

i kira sarakosti apo pilo

Καλή Σαρακοστή!

Γράφει η Σωτηρία Μπιλιανού σε από το My Little World σε συνεργασία με το Familives.


Η Σωτηρία Μπιλιανού είναι σύζυγος, εργαζόμενη, crafter, blogger και πάνω από όλα μαμά της Ελένης και της Έλλης. Το επάγγελμά της είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα Χρηματοοικονομικά, όμως αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι να ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά της και να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, να παίζουν, να μαθαίνουν, να χαίρονται. Θα τη βρείτε στο blog της να μοιράζεται ιδέες για δημιουργικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, συνταγές, σκέψεις, ταξίδια.

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+!