DIY κατασκευές: κάνουμε decoupage και διακοσμούμε τα μεταλλικά μας κουβαδάκια!

 

Οι Familives και η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία κάνουν ντεκουπάζ σε μεταλλικό κουβαδάκι με εφέ κρακελέ! Για να δούμε τη διαδικασία παρακάτω!

 Να σημειώσουμε αρχικά ότι ο όρος ντεκουπάζ (decoupage) προέρχεται από το γαλλικό ρήμα decouper που σημαίνει «κόβω». Με την τεχνική του ντεκουπάζ μπορούμε να μεταφέρουμε πάνω σε διάφορες επιφάνειες (ξύλο, γυαλί, πέτρα, πηλό, μέταλλο, πλαστικό, χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα, καμβά, κερί κλπ.) μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια λεπτού χαρτιού, ριζόχαρτου ή χαρτοπετσέτας με τη βοήθεια ειδικής κόλλας. Αυτήν τη φορά εφαρμόζουμε την τεχνική του ντεκουπάζ με ριζόχαρτο, για να διακοσμήσουμε ένα μεταλλικό κουβαδάκι με προϊόντα από την εταιρία Fila Hellas.

 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • μεταλλικό κουβαδάκι (το βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη χόμπυ ή κηπουρικής)
  • ριζόχαρτο με διακοσμητικά μοτίβα
  • αστάρι Maimeri Idea Decoupage waterbased primer for decoupage
  • κόλλα για ντεκουπάζ Maimeri Idea Decoupage decoupage glue
  • βερνίκι κρακελέ Maimeri Idea Decoupage waterbased craquele varnish for decoupage
  • ματ βερνίκι φινιρίσματος Maimeri Idea Decoupage matt waterbased varnish for decoupage
  • ακρυλικά χρώματα Simply σε 6 αποχρώσεις
  • πινέλο για ακρυλικά χρώματα Daler Rowney System 3 SY55 Short Flat Short Handle Size 1/2"
  • σταμπαδόροι
  • σφουγγάρι 
  • οβάλ παλέτα ζωγραφικής Giotto
  • δοχείο πλύσης πινέλων Giotto

 

1ο βήμα:
Με τη βοήθεια ενός σταμπαδόρου ή φαρδιού πινέλου έβαψα με το αστάρι Maimeri Idea Decoupage waterbased primer for decoupage το μεταλλικό κουβαδάκι μέσα-έξω, για να πετύχω καλύτερη εφαρμογή των υπόλοιπων υλικών. Με ένα ελαφρώς βρεγμένο σφουγγάρι διόρθωσα τυχόν ατέλειες και ξαναπέρασα τα σημεία εκείνα με αστάρι, ενώ άφησα να στεγνώσει καλά. Το συγκεκριμένο αστάρι έχει υδατική βάση, είναι άοσμο και δεν χρειάζεται αραίωση με νερό ιδίως, αν το εφαρμόσουμε με σταμπαδόρο.

 

*Στη συνέχεια, για να δημιουργήσω το εφέ κρακελέ, έβαψα το κουβαδάκι με 2 διαφορετικές αποχρώσεις ακρυλικού χρώματος Simply, 2 δηλαδή στρώματα ακρυλικού, ανάμεσα στα οποία θα γινόταν η εφαρμογή του βερνικιού κρακελέ. Η απόχρωση του πρώτου στρώματος είναι η απόχρωση που θα έχουν αργότερα οι ρωγμές, ενώ η απόχρωση του δεύτερου στρώματος θα είναι η τελική που θα έχει η επιφάνεια. Συνήθως επιλέγουμε σκούρα απόχρωση για το πρώτο στρώμα και ανοιχτή για το δεύτερο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο!


2ο βήμα:
Για το πρώτο στρώμα ακρυλικού χρώματος επέλεξα πράσινο κυπαρισσί, για να ταιριάξει με το μοτίβο του ριζόχαρτου που ήθελα να χρησιμοποιήσω. Ανάμειξα κίτρινο και μπλε ακρυλικό χρώμα Simply στην οβάλ παλέτα ζωγραφικής Giotto, ώσπου να πετύχω την επιθυμητή απόχρωση και πέρασα 2 χέρια για καλύτερη κάλυψη. Τα συγκεκριμένα χρώματα δεν χρειάζονται αραίωση με νερό, δουλεύονται πολύ ωραία και δεν στεγνώσουν αμέσως, ενώ η εφαρμογή τους με το πινέλο για ακρυλικά χρώματα Daler Rowney System 3 SY55 Short Flat Short Handle Size 1/2 με διευκόλυνε πολύ στο άπλωμα και το δούλεμα του χρώματος! Μάλιστα το συγκεκριμένο πινέλο έχει μαλακή τρίχα, συγκρατεί πολύ χρώμα στο εσωτερικό του και δεν αφήνει αντιαισθητικές πινελιές! Επιπλέον καθ' όλη τη διαδικασία της κατασκευής χρησιμοποίησα το δοχείο πλύσης πινέλων Giotto, για να καθαρίζω τα πινέλα μου, πριν εφαρμόσω διαφορετικό χρώμα ακρυλικού, το οποίο επίσης βοήθησε στο να μην στεγνώνουν τα πινέλα μετά τη χρήση κόλλας ή βερνικιού.

 

 Επίσης έβαψα το εσωτερικό του μεταλλικού κουβά και τη λαβή του με βιολετί απόχρωση, την οποία δημιούργησα με κόκκινο, μπλε και άσπρο ακρυλικό χρώμα Simply.

 

3ο βήμα:

Στη συνέχεια, αφού στέγνωσε καλά το πρώτο στρώμα ακρυλικού χρώματος, με τη βοήθεια του πινέλου Daler Rowney System 3 SY55 Short Flat Short Handle Size 1/2 εφάρμοσα το βερνίκι κρακελέ Maimeri Idea Decoupage waterbased craquele varnish for decoupage σε παχιά στρώση και προς την ίδια πάντα κατεύθυνση μόνο στο εξωτερικό του κουβά και το άφησα να στεγνώσει εντελώς. Το συγκεκριμένο βερνίκι κρακελέ έχει υδατική βάση και είναι άοσμο. 

 

4ο βήμα: 

Για το δεύτερο στρώμα ακρυλικού χρώματος επέλεξα ανοιχτό μπεζ αναμειγνύοντας άσπρο, κίτρινο  και καφέ ακρυλικό χρώμα Simply, ώσπου να πετύχω την επιθυμητή απόχρωση. Αραίωσα το χρώμα ελαφρώς με νερό και το πέρασα με έναν σταμπαδόρο με ταμποναριστές κινήσεις πάνω από το βερνίκι κρακελέ προσέχοντας όμως να μην περνάω από το ίδιο σημείο πάνω από 2 φορές, γιατί το βερνίκι κρακελέ αρχίζει να δουλεύει αμέσως μετά την εφαρμογή του ακρυλικού, ενώ συνεχίζει να δουλεύει ακόμη και μέχρι να εφαρμόσουμε κάποιο βερνίκι φινιρίσματος, το οποίο θα κλείσει τους ανοιχτούς πόρους του βερνικιού κρακελέ! Tip: Είναι απαραίτητο το δεύτερο στρώμα ακρυλικού να είναι ελαφρώς αραιωμένο, για να δημιουργηθούν οι ρωγμές του κρακελέ!

 

 5ο βήμα:

Αφού στέγνωσε εντελώς και το δεύτερο ακρυλικό χρώμα, την επόμενη μέρα ήρθε η ώρα του ντεκουπάζ. Έκοψα 2 μοτίβα του ριζόχαρτου με το χέρι πολύ προσεκτικά αφήνοντας γύρω γύρω λίγα χιλιοστά περιθώριο. Tip: Δεν χρησιμοποιούμε ψαλίδι για να κόψουμε το ριζόχαρτο, αλλά κόβουμε με το χέρι, για να πετύχουμε καλύτερη ενσωμάτωση του ριζόχαρτου πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να διακοσμήσουμε, αλλά και για να μην διακρίνονται οι άκρες του! Επίσης, όταν βρούμε κάποια ίνα στο ριζόχαρτο, τη βρέχουμε με ένα πινέλο, για να μαλακώσει και να κοπεί ευκολότερα. 

 

Έπειτα με το πινέλο Daler Rowney System 3 SY55 Short Flat Short Handle Size 1/2 άπλωσα μία πολύ λεπτή στρώση κόλλας για ντεκουπάζ Maimeri Idea Decoupage decoupage glue στα σημεία του κουβά, όπου ήθελα να τοποθετήσω τα μοτίβα. Αμέσως μετά εφάρμοσα πολύ προσεκτικά τα μοτίβα και με τη βοήθεια του πινέλου άπλωσα προσεκτικά ένα παχύτερο στρώμα κόλλας με κινήσεις από το κέντρο και προς τα έξω, για να μην δημιουργηθούν ζάρες. Άφησα να στεγνώσουν καλά για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Η συγκεκριμένη κόλλα είναι άσπρη, άοσμη, ενώ μόλις στεγνώσει γίνεται διάφανη και ματ. Tip: Αποφασίζουμε από πριν σε ποια σημεία ακριβώς του αντικειμένου θα κολλήσουμε τα μοτίβα, γιατί αν αλλάξουμε γνώμη μετά την εφαρμογή της κόλλας, είναι πολύ πιθανό να καταστρέψουμε το ριζόχαρτο ή τα ακρυλικά χρώματα από κάτω!

 

 Στο σημείο αυτό, επειδή είχα επιλέξει να βάψω την επιφάνεια του κουβά με μπεζ ακρυλικό χρώμα αντί για λευκό, για να μη διακρίνονται οι λευκές άκρες του ριζόχαρτου, έκανα ενσωμάτωση των μοτίβων με την τεχνική των φωτοσκιάσεων βάφοντας δηλαδή πολύ προσεκτικά με πινέλο και με μπεζ χρώμα τα λευκά σημεία. Αφού στέγνωσε το μπεζ χρώμα, στη συνέχεια έκανα με τη βοήθεια της άκρης του πινέλου μικρές λεπτομέρειες με πράσινο κυπαρισσί χρώμα επεκτείνοντας τα κοτσάνια και τα φύλλα των μοτίβων, ώσπου τελικά τα μοτίβα να μην ξεχωρίζουν από το φόντο και να φαίνονται ως ενιαίο ζωγραφισμένο σύνολο! 

 

Βήμα 6ο:

Την επόμενη μέρα ως φινίρισμα πέρασα όλη την επιφάνεια του μεταλλικού κουβά μέσα-έξω με το ματ βερνίκι φινιρίσματος Maimeri Idea Decoupage matt waterbased varnish for decoupage, για  να εξασφαλίσω μέγιστη διάρκεια στον χρόνο αλλά και προστασία από φθορές. Εφάρμοσα 1-2 στρώσεις βερνικιού, αφήνοντας βέβαια να στεγνώσει καλά η προηγούμενη στρώση, πριν εφαρμόσω την επόμενη! Το συγκεκριμένο βερνίκι έχει υδατική βάση και είναι εντελώς άοσμο.

 

 Ένα τέτοιο -διακοσμημένο πλέον- μεταλλικό κουβαδάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κασπό ή ως διακοσμητικό για το σπίτι ή ως ανθοδοχείο για αποξηραμένα άνθη ή ως μολυβοθήκη / θήκη για πινέλα ή ακόμη και να προσφερθεί ως δώρο τοποθετώντας στο εσωτερικό του ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα βότανα / μπαχαρικά, σοκολατάκια ή διάφορα είδη καφέ / τσαγιού! Στο συγκεκριμένο βέβαια επέλεξα να προσθέσω μπαχαρικά, όπως τζίντζερ σε σκόνη και μαυροκούκι και να το χαρίσω στην αδερφή μου! Καλές κατασκευές!

 

Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία


Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!

Δείτε επίσης: Σελιδοδείκτες με ντεκουπάζ!

Δείτε περισσότερες κατασκευές από την ομάδα του Familives εδώ!

Fila Hellas