Φτιάξε το δικό σου πορτρέτο κολάζ με Giotto!

Φτιάξε το δικό σου πορτρέτο κολάζ με Giotto!

Και σήμερα μια super κατασκευή από την Ευαγγελία Παπαρίζου από το forhappymoments.gr και τους Familives!

Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε εύκολα και διασκεδαστικά ένα παιδικό πορτρέτο με κολάζ

 

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η ηλικία του παιδιού από 0 έως 7 ετών είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του. Η εξέλιξη που επιτελείται στη φάση αυτή στη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και κινητική ανάπτυξη αποτελεί τη βάση για όλη την υπόλοιπη ζωή του παιδιού. Και είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο η τέχνη συμβάλλει στην ισορροπημένη και υγιή εξέλιξη των παιδιών της προσχολικής ηλικίας αλλά και στην ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. 

Θέλοντας λοιπόν να κάνω ένα κολάζ στο σπίτι μαζί με την κόρη μου Ιωάννα εμπνεύστηκα από την παρακάτω φωτογραφία και τελικά φτιάξαμε το πορτρέτο της!

c52f1080552e94578f009714c679a6d3 fathers day crafts collage portrait

via


Άλλωστε στο σχολείο όλα τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν το πορτρέτο του εαυτού τους και να το κολλήσουν στον τοίχο της τάξης τους. Έτσι μαμά και κόρη μαζί φτιάξαμε την "Ιωάννα" σε κολάζ με προϊόντα από την εταιρία Fila Hellas

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα εξής:

  • κόλλα Giotto Collage
  • κόλλα Giotto Vinilik
  • τέμπερες Giotto Fine Poster Paint σε 12 αποχρώσεις
  • πινέλα για τέμπερες Giotto Brush
  • δοχείο πλύσης πινέλων Giotto
  • ψαλίδι κανονικό και ψαλίδι για μικρά παιδιά
  • χαρτιά Α4
  • χαρτόνια με μοτίβα

Ξεκινήσαμε ετοιμάζοντας τα βασικά χρώματα που θα εφαρμόζαμε για το πρόσωπο χρησιμοποιώντας τις τέμπερες Giotto Fine Poster Paint. Σε κόλλες Α4 βάψαμε μαζί με την Ιωάννα με τη βοήθεια των πινέλων Giotto Brush το βασικό χρώμα του προσώπου με ένα μπεζ - κίτρινο, έπειτα με ανάμειξη και λίγου καφέ για τα αυτιά, τη μύτη και τον λαιμό, ενώ στη συνέχεια προσθέτοντας πιο έντονο καφέ για τα μαλλιά και τα φρύδια και τέλος με κόκκινο για το στόμα. Οι συγκεκριμένες τέμπερες προσφέρουν μεγάλη κάλυψη και είναι ασφαλείς για χρήση από παιδιά. Επίσης κάθε φορά που θέλαμε να αλλάξουμε χρώμα, ξεπλέναμε τα πινέλα μας στο δοχείο πλύσης πινέλων Giotto!

Έπειτα σε ένα χαρτόνι Α4 σχεδίασα με μολύβι το περίγραμμα του πορτρέτου, ενώ για το φόντο σχεδίασα και έκοψα συννεφάκια.

Στη συνέχεια κόψαμε σε λωρίδες τις βαμμένες σελίδες και έπειτα σε τετραγωνάκια. 

*Σε αυτό το σημείο θέλω να ανοίξω μια παρένθεση και να αναφέρω ότι η Ιωάννα είναι πολύ μικρή ακόμη, για να μπορεί να κόβει καλά με το ψαλίδι. Βέβαια η εκμάθηση της κοπής με ψαλίδι είναι μεν πολύ σημαντική ως δεξιότητα, αλλά ταυτοχρόνως και πολύ δύσκολη στο να κατακτηθεί από ένα παιδί κάτω των 3 ετών. Επίσης επειδή το να κόβει το παιδί με ψαλίδι είναι μια λεπτή κινητικότητα, καλό είναι πριν ξεκινήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα να έχει εξασκηθεί και σε άλλες ασκήσεις λεπτής κινητικότητας. Από 4 ετών όμως και άνω το να κόβει με ψαλίδι βοηθά το παιδί να ενδυναμώσει και να συνδυάσει τους μύες των δαχτύλων που εμπλέκονται στη διαδικασία της γραφής. Επιπλέον διδάσκει στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί ένα μόνο χέρι κατά τη διαδικασία της κοπής οδηγώντας το σταδιακά στην παγίωση της πλευρίωσης.

Της έδωσα λοιπόν το ειδικό, πλαστικό ψαλιδάκι που είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά και της έδειχνα τον τρόπο που κόβουμε! 

Αφού έβαψα και το χαρτόνι Α4 με μπλε αποχρώσεις ντεγκραντέ για το φόντο, πήρα την κόλλα για κολάζ Giotto Collage και έβαλα λιγάκι στην παλέτα - αυγοθήκη χρωμάτων, για να παίρνουμε με πινέλο την ποσότητα που θα χρειαζόμασταν κάθε φορά. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποίησα ένα παλιό πινέλο, για να μην καταστρέψουμε εκείνο με το οποίο βάφαμε. Η συγκεκριμένη κόλλα είναι διάφανη, κολλάει δυνατά διάφορες επιφάνειες και είναι ασφαλής για χρήση από παιδιά.

Πρώτα η Ιωάννα κόλλησε τα σύννεφα στο φόντο. 

Έπειτα ξεκίνησε το κολάζ από το βασικό χρώμα για το πρόσωπο. (Και πάλι η ηλικία της δεν την βοηθάει να ασχοληθεί για πολλή ώρα με τόσο μικρά χαρτάκια για κολάζ, οπότε την έβαζα να κολλάει 5-6 από κάθε χρώμα).


Κολλήσαμε στη συνέχεια τα αυτιά, τη μύτη, τον λαιμό και έπειτα το στόμα

Στη συνέχεια κολλήσαμε τα μαλλιά της καθώς και τα κοκαλάκια στα μαλλιά. Μάλιστα θέλοντας να κάνω τη δημιουργία μας λιγότερο στατική αφήσαμε τα μαλλιά της να προεξέχουν από το χαρτί του φόντου!

Επίσης προκειμένου να δημιουργήσουμε τα ρούχα της, χρησιμοποιήσαμε έτοιμα χαρτόνια με μοτίβα καρό που τα έκοψα και αυτά σε κομματάκια και τα κολλήσαμε με την κόλλα Giotto Vinilic, που είναι άοσμη, κολλάει δυνατά και είναι ασφαλής για χρήση από παιδιά.

Στο τέλος σχεδίασα τα μάτια της και τα φρύδια της, τα κολλήσαμε κι αυτά και έτσι ολοκληρώθηκε το πορτρέτο της Ιωάννας, η οποία σε κάθε στάδιο που φτάναμε έτρεχε με χαρά να το δείξει στον μπαμπά της! Μπορώ να πω ότι διασκεδάσαμε πολύ κι οι δυο μας καθ' όλη τη διαδικασία αυτής της κατασκευής με κολάζ!

Στο σπίτι μας το πορτρέτο της Ιωάννας βρήκε τη θέση του στον τοίχο του δωματίου της, εκεί που έχουμε φτιάξει το δέντρο με τη βοήθεια του οποίου μαθαίνουμε τις ημέρες και τον καιρό!

Ελπίζουμε να άρεσε και σε εσάς η κατασκευή του παιδικού πορτρέτου με κολάζ και να εμπνευστήκατε να φτιάξετε κάτι αντίστοιχο με τα παιδιά σας είτε στην τάξη στο σχολείο είτε στο σπίτι! Καλή σχολική χρονιά!

Γράφει η Ευαγγελία Παπαρίζου από το forhappymoments.gr


Η Ευαγγελία Παπαρίζου είναι η καλλιτέχνης της παρέας, καθώς επιμελείται εξ ολοκλήρου το περιοδικό Familives, αν και έχει σπουδάσει φυσιοθεραπεία και παιδαγωγικά! Σίγουρα τα άρθρα της θα τα λατρέψετε, αφού έχει έναν μοναδικό τρόπο να αναλύει τα πράγματα!


Περιοδικό Familives