Image

Η περιβαλλοντική μας δέσμευση

Ο σεβασμός και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος είναι κάτι περισσότερο από μια δέσμευση. Είναι ένα δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές.Η αλλαγή ξεκινά από εμάς. Για το λόγο αυτό, οι επιλογές μας καθοδηγούνται πάντα από την δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη και διασφαλίζεται από πρότυπα για ποιότητα και ασφάλεια. Όλοι όσοι εργάζονται στην ομάδα μας μοιράζονται αυτές τις αξίες και διαμορφώνουν τις αποφάσεις μας κάθε μέρα.

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ

Image

Όλες οι παραγωγικές μας δραστηριότητες λειτουργούν με άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον.Ξεκινώντας από την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις πρώτες ύλες, την κατανάλωση ενέργειας και νερού και τις αντίστοιχες εκπομπές, καθώς και τη στενή παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας και την ενεργειακή μας απόδοση. Έχουμε χτίσει τα εργοστάσιά μας ,μακριά από προστατευμένες τοποθεσίες και τοποθεσίες με υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας και έχουμε εφαρμόσει συστήματα και διαδικασίες που προστατεύουν το περιβάλλον, την τοπική περιοχή και το οικοσύστημα. Οι μονάδες παραγωγής μας χρησιμοποιούν κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, ατμό και φυσικό αέριο για τις διαδικασίες ψύξης και θέρμανσης και αναζητούμε συνεχώς τρόπους μείωσης της κατανάλωσης. Σήμερα, το ένα τρίτο της ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία των εργοστασίων μας προέρχεται από βιομάζα. Για την παραγωγή χαρτιού, χρωμάτων τέμπερας, παιχνιδιών ζύμης και κιμωλιών, χρησιμοποιούμε νερό. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατανάλωση αυτού του σημαντικού πόρου χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα συστήματα που μπορούν να περιορίσουν τη χρήση του στο απόλυτο ελάχιστο.

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ.

Στις εγκαταστάσεις μας, επιλέγουμε προσεκτικά τις πρώτες ύλες και προωθούμε τη χρήση πρώτων υλών από ανανεώσιμες πηγές , με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τα κύρια βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν ξύλο, για τα μολύβια, τα χρωματιστά μολύβια, καμβάδες και ίνες για χαρτί, πλαστικό, για στυλό, μαρκαδόρους, υπογραμμιστές, αξεσουάρ και δοχεία συσκευασίας, άμυλο και αλεύρι, για χαρτιά και πάστες μοντελοποίησης.

Εφαρμόσαμε μια βιώσιμη προσέγγιση, στην ανάπτυξη προϊόντων εισάγοντας ένα εσωτερικό πρωτόκολλο που καθιερώνει την εφαρμογή λύσεων που στοχεύουν:

  • προώθηση της χρήσης πρώτων υλών από ανανεώσιμες, βιώσιμες πηγές
  • μείωση των υλικών συσκευασίας
  • χρήση συσκευασιών φιλικές προς το περιβάλλον
  • βελτίωση της απόδοσης των προϊόντων , για περισσότερη μακροζωία και μείωση των αποβλήτων
  • Παράλληλα, τηρούμε όλη την προβλεπόμενη νομοθεσία για την ασφάλεια και εγγυούμαστε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας στους πελάτες μας.
Image

Τα δάση αντιμετωπίζουν σειρά προκλήσεων που προέρχονται από κλιματικούς, οικολογικούς, ανθρωπογενείς και κοινωνικοοικονομικούς λόγους. Η προστασία των δασών πραγματοποιείται μέσω της συντονισμένης διαχείρισης των φορέων εκμετάλλευσης. Η αλυσίδα πιστοποίησης για την πηγή του ξύλου , εγγυάται την βιώσιμη διαχείριση των δασών και παράλληλα θα διασφαλίσει στις επόμενες γενιές την βιοποικιλότητα, την ανανέωση των δασών, την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, την βασική προστασία των οικοσυστημάτων και την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα πιστοποιημένα δάση πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές, οικολογικές και κοινωνικές τους λειτουργίες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο άλλα οικοσυστήματα. Τα αναπτυσσόμενα δέντρα μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο για να αναπνέουμε, συμβάλλοντας στη μείωση και τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η υπεύθυνη κατανάλωση αυτού του πόρου είναι θεμελιώδης για την επιβίωση του πλανήτη μας.

Το ξύλο περνάει από αρκετά στάδια πριν φτάσει στα χέρια σας με την μορφή του τελικού προϊόντος. Η αλυσίδα παραγωγής του είναι μακρά και περίπλοκη ξεκινώντας από το δέντρο έως το τελικό προϊόν. Για το λόγο αυτό, απαιτείται πιστοποίηση σε κάθε κρίκο της αλυσίδας αυτής. Η FILA έχει ήδη εισαγάγει τη χρήση ξύλου και ινών από υπεύθυνα διαχειρίσιμους δασικούς πόρους .

Από τον περασμένο αιώνα, ένα από τα ξύλα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή των μολυβιών Lyra και Giotto και των αντίστοιχων χρωματιστών μολυβιών , είναι ο κέδρος της Καλιφόρνιας, ο οποίος ιστορικά είναι ένα από τα καταλληλότερα ξύλα για κατασκευή μολυβιών. Επιπλέον, τα δένδρα αυτά ικανοποιούν τις προδιαγραφές των αυστηρών πρωτοκόλλων PEFC περί βιωσιμότητας :

Το εν λόγω πρωτόκολλο περιγράφεται ως Πρόγραμμα Έγκρισης συστημάτων Πιστοποίησης Δασών

Αναλυτικότερα, το ξύλο κέδρου προέρχεται από τα δάση της Καλιφόρνιας, όπου φυτεύονται νέα δέντρα στη θέση των συγκομισμένων ώριμων δέντρων, δημιουργώντας έτσι την επόμενη γενιά του δάσους. Οι κύκλοι συγκομιδής πραγματοποιούνται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα και περιλαμβάνουν την κοπή μόνο ενός μικρού ποσοστού των υπαρχόντων δέντρων, σύμφωνα με σαφώς καθορισμένους κανόνες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προώθηση ενός φυσικού συνδυασμού χλωρίδας και πανίδας για να επιτραπεί η επιβίωση των ζωικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κινδυνεύουν.

Το χαρτί σχεδίασης Giotto και Canson είναι κατασκευασμένο με ίνες για ξυλεία και προϊόντα μη ξυλείας που προέρχονται από πιστοποιημένα δάση. Σε αυτή την περίπτωση, η ετικέτα FSC® (Forest Stewardship Council ®) πιστοποιεί την αλυσίδα επιμέλειας της συγκεκριμένης αναλογίας .

Για να μειωθούν τα απόβλητα, υπάρχει ένα σύστημα για την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων ξύλου δηλαδή τα απόβλητα που προέρχονται από περικοπές και αποτελούν αναγκαίο μέρος της παραγωγής μολυβιών . Από τα συγκεκριμένα απορρίμματα ξύλου δημιουργούμε μερικές από τις σειρές μολυβιών και πλαισίων για καμβάδες (κυκλική οικονομία)

Image
Image

Το πλαστικό είναι μια βασική πρώτη ύλη για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας, της ασφάλειας, της μακροζωίας και της αποδοτικότητας πολλών προϊόντων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πλαστικών και το καθένα προσφέρει ιδιότητες που εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα του ίδιου του προϊόντος.
Τα περισσότερα πλαστικά που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη εξακολουθούν να προέρχονται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο) και χρησιμοποιούνται στο ευρύτερο φάσμα κατασκευής πολλών αντικειμένων και συστατικών που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.

ΒΙΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα για καινοτόμες λύσεις στον τομέα των βιοπλαστικών γνώρισε σημαντική ανάπτυξη. Τα βιοπλαστικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες:

  • πλαστικά βιολογικής βάσης, που βοηθούν στη μείωση του CO2 και τα οποία παράγονται με ανανεώσιμο, μη ορυκτό πόρο. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μη βιοδιασπώμενα βιολογικά πολυμερή όπως βιολογικής βάσης PE, βιολογικής βάσης PET, βιολογικής βάσης PA, βιολογικής βάσης PU, και ούτω καθεξής.
  • βιοδιασπώμενα πλαστικά που παράγονται από οργανικό υλικό ή βασίζονται σε βιοδιασπώμενους συνθετικούς πολυεστέρες που μπορούν να διασπαστούν γρήγορα στο περιβάλλον, εν μέρει λόγω του μειωμένου πάχους τους. Μερικά παραδείγματα βιοδιασπώμενου πλαστικού περιλαμβάνουν αυτά που προέρχονται από άμυλο καλαμποκιού, σιτάρι, ταπιόκα, πατάτα, άμυλο πατάτας ή θραύσματα λαχανικών όπως φλούδα πατάτας. Αυτά τα πλαστικά χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως για να κατασκευάζονται σακούλες παντοπωλείου και σακούλες για απορρίμματα κουζίνας.

Στα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης, μελετάμε και δοκιμάζουμε τα βιοδιασπώμενα πλαστικά για να κατανοήσουμε την πιθανή εφαρμογή τους στα προϊόντα μας, τη βιωσιμότητα της παραγωγής τους και την απόδοση του τελικού προϊόντος

Μέχρι σήμερα, τα βιολογικά πλαστικά από φυτικές πηγές έχουν αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως υποκατάστατο του πλαστικού με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε ορισμένες από τις διαδικασίες παραγωγής μας. Συγκεκριμένα, το 2019, παρουσιάσαμε με επιτυχία το βιολογικό πλαστικό, ένα υλικό που προέρχεται από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου, για τη μαζική παραγωγή ανθεκτικών και ημι-ανθεκτικών αντικειμένων, όπως δοχεία σχολικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται στο σχολείο για την φύλαξη μολυβιών και μαρκαδόρων ή παιχνιδιών, όπως τα πρόσφατα πλαστικά αυγά της σειράς Giotto bebe που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά.

*Το ανανεώσιμο συστατικό ή το βιολογικό περιεχόμενο στα προϊόντα μας ,είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και μετρήσιμο μέσω της ποσοστιαίας κλίμακας του ισότοπου 14C, το οποίο δεν υπάρχει στα πλαστικά πετρελαίου. Η τυπική μέθοδος δοκιμής μέσω της διαδικασίας ‘’ASTM 6866’’ η οποία "καθορίζει τη περιεκτικότητα σε βιολογικά στερεά, υγρά και αέρια δείγματα , χρησιμοποιώντας ανάλυση ραδιοανθράκων".

Τέλος, όσον αφορά τα βιοπλαστικά, αντικαταστήσαμε όλα τα δοχεία κόλλας και χρωμάτων τέμπερας & ακρυλικών (250ml, 500ml και 1000ml), για τα οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε PET με βάση ορυκτά καύσιμα, με φυτικό BioPET.
Αυτά τα φιλικά προς το περιβάλλον δοχεία διατηρούν τις ιδιότητες διατήρησης των προϊόντων τους και μπορούν να ανακυκλωθούν ως πλαστικά μετά τη χρήση.

Image

ΠΡΙΝ-ΚΑΙ ΜΕΤΑ- ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ιταλικές εγκαταστάσεις της Rufina (Φλωρεντία) σχετικά με τις πιθανές χρήσεις των
ανακυκλωμένων πλαστικών, πριν και μετά την χρήση του τελικού καταναλωτή ,μας επέτρεψαν στα τέλη του 2020 να εκ βιομηχανοποιήσουμε πολυμερή που περιλαμβάνουν δευτερογενείς πρώτες ύλες και υποπροϊόντα – πλαστικών υλικών που προέρχονται από την ανάκτηση αποβλήτων, όπως βιομηχανικά απόβλητα, βιομηχανικά πλαστικά απορρίμματα και απορρίμματα παραγωγής, αντίστοιχα.
Αυτά τα υλικά, που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας και ιχνηλασιμότητας για την ανάπτυξη των αντικειμένων μας, έχουν αντικαταστήσει τις παρθένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όλων των σωμάτων και των καπακιών των στυλό μας Tratto1. Τώρα διατίθεται μόνο στην "πράσινη" έκδοση.
Ο κόσμος των οικολογικών πλαστικών είναι συνεχώς εξελισσόμενος και η δέσμευσή μας να δοκιμάζουμε και να ερευνούμε νέες βιώσιμες λύσεις σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας-για την ανάκτηση αποβλήτων και τη μείωση των απορριμμάτων-ανοίγει το δρόμο για νέες εφαρμογές αυτών των υλικών και η σταδιακή αυξημένη χρήση τους, είναι συμβατή με την καταλληλόλητά τους για τα προϊόντα του Ομίλου.

Image

Το νερό είναι ο κύριος φυσικός πόρος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτιού.
Το εργοστάσιο χαρτιού Canson®, που ιδρύθηκε το 1500 και τώρα ανήκει στον όμιλο FILA, χρησιμοποιεί τα καθαρά νερά του κόλπου Ardèche στη Γαλλία.
 Η ποιότητα της παροχής νερού αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Οι ποταμοί γύρω από το εργοστάσιο Canson® έχουν βαθμολογηθεί με την κατηγορία 1 (χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας») βάσει του καταστατικού που έχει συνταχθεί από την γαλλική αντιπροσωπεία νερού Agence de l’Eau.
Δεν χρησιμοποιούμε οπτικά λευκαντικά ή χημικές ουσίες για να φτιάξουμε το χαρτί μας και η απουσία τοξικών ουσιών στη διαδικασία παραγωγής είναι απαραίτητη για δύο λόγους: χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και η επιβίωση έργων τέχνης ανά τους αιώνες.
Οι πρώτες ύλες για το χαρτί Canson για μαθητές και καλλιτέχνες, όπως το χαρτί Giotto που παράγεται στο χαρτοποιείο Canson, χρησιμοποιούν ίνες από πιστοποιημένη αλυσίδα FSC® και βιο-υλικό, άμυλο, απαραίτητο για την αύξηση της αντοχής του χαρτιού στο σχίσιμο , χωρίς την εμφάνιση σκόνης και στην συγκόλληση του με άλλες επιφάνειες.
Μάθετε περισσότερα στο canson.com

Image
Image

Η μακροζωία και η απόδοση είναι και οι δύο πτυχές που επηρεάζουν τη μείωση των απορριμμάτων. Ακολουθούμε αυτήν τη φιλοσοφία σε ό, τι κάνουμε, καθημερινά. Για να δώσουμε μόνο μερικά παραδείγματα, τα στυλό μας διαρκούν περισσότερο επειδή επιλέγουμε άκρες από ίνες που είναι μαλακές και ανθεκτικές, διατηρούν το σχήμα τους και επιτρέπουν στο μελάνι που περιέχεται στη δεξαμενή να εξαντληθεί πλήρως. Τα μελάνια με στυλό έχουν έντονα χρώματα και δεν στεγνώνουν ακόμη και αν το καπάκι παραμείνει για αρκετές ημέρες ανοικτό. Τα μολύβια και τα χρωματιστά μολύβια είναι κατασκευασμένα με στερεούς πυρήνες υψηλής χρωστικής που προσφέρουν άμεσο χρώμα στο χαρτί, ενώ φθείρονται αργά. Οι κόλλες δεν διασπώνται, είναι συμπαγείς και προσφέρουν τη σωστή ποσότητα κόλλας στο χαρτί για βέλτιστη χρήση. Οι τέμπερες σε σωληνάρια είναι πλούσιες και αρκετά συμπυκνωμένες έτσι ώστε μια μικρή ποσότητα χρωστικής ουσίας να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα στυλό, οι μαρκαδόροι υπογραμμίσεως, οι μαρκαδόροι έχουν ένα μεγάλο δοχείο μελανιού και θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Image

Η επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή για ένα βιώσιμο μέλλον. Για τον λόγο αυτό , μειώνουμε σταδιακά τη συσκευασία στο ελάχιστο και σε αρκετές περιπτώσεις συμπιέζουμε τον τρόπο συσκευασίας τους, με σκοπό την μείωση των περιβαντολογικών επιπτώσεων, τόσο μέσω της μείωσης των απορριμμάτων όσο και των ρίπων που προκύπτουν από την μεταφορά των εν λόγω προϊόντων. Αναζητούμε διαρκώς φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις μέσω ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Μειώνουμε σταδιακά τις πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται, για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του προϊόντος κατά τη μεταφορά του στο κατάστημα. Σταδιακά αντικαθιστούμε το πλαστικό με βάση τα ορυκτά καύσιμα με άλλα υλικά όπως το ανακυκλωμένο πλαστικό R-PET για σακούλες και κρεμάμενες συσκευασίες.

Image